Augustinus
Met meer dan 1900 leden een van de grootste studentenverenigingen van Leiden.
Geschiedenis
Op 3 mei 1893 werd door P.J.M. Aalberse geschiedenis geschreven in Leiden: de Rooms-Katholieke Studentenvereniging werd opgericht en droeg de naam Sanctus Augustinus. De Heilige Aurelius Augustinus (354-430) was namelijk befaamd om zijn sociale vaardigheden, zijn filosofie en zijn geloof; een geschikte man om de naam uit te lenen aan een katholieke studentenvereniging.

De vereniging betrok in 1926 haar huidige sociëteit: het “Eigen Huis” aan het Rapenburg. Dit monumentale herenhuis staat aan de oudste en mooiste gracht van Leiden en in het pand vindt men meerdere borrelzalen, een bibliotheek en verscheidene werk- en vergaderruimtes. Tevens bezit de Sociëteit een ruime binnentuin, iets wat uniek is onder de Leidse verenigingen en een plek waar Augustijnen met name tijdens de zomermaanden gretig gebruik van maken. Bovendien heeft Augustinus het enige ‘a la carte’ studentenrestaurant van Nederland, waar zowel leden als niet-leden kunnen dineren.

In de jaren ’80 werd de definitieve koers bepaald: studentikoze aspecten zoals het gala, cordialen, verbanden, gezelschappen, de almanak en de KennisMakingsTijd. De vereniging groeide uit tot de grootste studentenvereniging van Leiden en heeft vandaag de dag de perfecte balans gevonden tussen studentikoziteit en zelfontplooiing. In 2017 heeft Augustinus het pand achter de vereniging, Papengracht 23, aangekocht voor de uitbreiding.
Ontdek Augustinus
Structuren & Huizen
Structuren
& Huizen
Cordialen
Cordialen
Na de inauguratie begint de CordialVormingsPeriode. In die periode leer je je jaargenoten goed kennen door activiteiten die door de vereniging worden georganiseerd. Je vormt aan het einde van die periode een cordial (jaarclub) met 12 tot 18 jaargenoten van hetzelfde geslacht. Je cordial vormt de basis van je Augustijnse tijd. Met hen eet je elke maandag samen en ga je naar de borrel, maar ook buiten de maandag zie je je cordial vaak. Bijvoorbeeld op de vrijdagdixo of andere activiteiten binnen én buiten de vereniging.
<
>
Verbanden
Verbanden
Als jouw cordial gevormd is kan je met je gehele cordial bij een verband gaan. Een verband is een groep cordialen waar elk jaar één eerstejaars cordial bij komt. Een keer per maand op maandag eet je samen met je verband in het restaurant waarna je naar de borrel gaat.
Gezelschappen
Gezelschappen
Als je niet genoeg van Augustinus kan krijgen, is het ook nog mogelijk om bij een gezelschap (dispuut) te gaan. Een gezelschap is een groep Augustijnen met een unieke identiteit. Een of twee keer in het jaar start de borrelperiode en neemt elk gezelschap een nieuwe lichting aan. Hier ga je individueel bij en je eet en borrelt met je gezelschap op de woensdag, maar ook daarbuiten zie je je gezelschap vaak. Het is volledig optioneel om bij een gezelschap te gaan en dit is nadat je een Cordial hebt gevormd.
<
>
Commissies
Commissies
Augustinus kent meer dan veertig commissies die allerlei verschillende activiteiten organiseren. In de commissies kan je je inzetten voor de vereniging en heb je de mogelijkheid om je creativiteit kwijt te kunnen. Ook leer je mensen uit verschillende jaren kennen en staan je commissies goed op je CV.
<
>
Huizen
Huizen
Augustinus kent een levendige huizencultuur met veel verenigingshuizen. Je hebt huizen met alleen mannen of alleen vrouwen, maar er zijn ook veel gemengde huizen. Veel Augustijnen leven ook samen met leden van andere verenigingen. Via de speciale hospiteerpagina voor leden ben je als eerste op de hoogte als een Augustijns huis op zoek is naar een nieuwe huisgenoot en zo vinden vele Augustijnen hun huis.
<
>
De Augustijnse Week
De Augustijnse Week
Maandag
Op maandag eet je samen met je cordial en ga je daarna om 21:07 naar de maandagborrel. Je gaat dan jasje-dasje (mannen) of in je cordialshirt (vrouwen). Verbanden eten een keer per maand samen en dan ga je met je verbanddas (mannen) of in je verbandshirt (vrouwen) naar de borrel.
Dinsdag
Dinsdag is de klassieke huisavond van Augustinus. Op deze avond eet je met je huis en ga je daarna eventueel met je huis uit. Vier keer per jaar organiseert Augustinus de huizencompetitie waar je met andere huizen de strijd aangaat. Na afloop is er een dixo die voor alle Augustijnen open is.
Woensdag
De woensdag is de avond voor de gezelschappen. Zij eten eerst samen en gaan daarna naar de borrel toe. Op de borrel draagt elk gezelschap zijn eigen kleding. Bij mannen is dit vaak jasje-dasje, maar dit kan ook een trui zijn. Bij vrouwen varieert dat van overall tot spijkerjasje. Zo is elk gezelschap herkenbaar. Dikwijls zijn er op woensdagen speciale themaborrels.
Donderdag
Donderdag is een rustige Augustijnse dag. Vaak kiezen commissies ervoor om op donderdag te vergaderen. Op deze dag repeteert het Augustijns Theater op de sociëteit voor de nieuwe voorstelling. Ook veel Augustijnse sportteams trainen op donderdag. Op deze dag is het restaurant, net als alle andere dagen, geopend voor leden én niet-leden met een daghap voor onder de 5 euro.
Vrijdag
De vrijdag is natuurlijk het begin van het weekend. Voor wie al klaar is met studeren begint om 16 uur de Vrijdagmiddagborrel (vrimibo) in de tuin of in de tuinzaal. Zeker in de warme maanden is het heerlijk vertoeven in de tuin en elke week zijn er borrelhappen. Na de vrimibo is het 's avonds tijd om helemaal los te gaan op de wekelijkse dixo. Om 23 uur staat de muziek aan en kan er tot in de vroege uurtjes gedanst worden op Rapenburg 24.
Sport & Cultuur
Sport & Cultuur
<
>
Augustinus kent naast de gezelligheid ook veel sportteams die onder de naam Augustinus spelen. Zo zijn er verschillende hockeyteams en wordt er in het bordeauxrood gevoetbald. Ook wordt er elk jaar een voetbaltoernooi georganiseerd en is er zelfs een weekend waarin het hockeytoernooi plaatsvindt. Dit is op een externe locatie waar Augustinus midden in de zomer naast het hockeyveld kampeert en een weekend vol hockey en feest heeft. Andere sporten worden ook vanuit de vereniging gestimuleerd, zo is er elk jaar tijdens de dies een rallye door Nederland voor de autoliefhebbers en staat er jaarlijks een kickboxgala op de planning. Wat er ook jaarlijks op de planning staat zijn de voorstellingen van het Augustijns Theater. Een jaar lang repeteren zij onder leiding van een professionele regisseur om een prijswinnende voorstelling neer te zetten.
<
>
Augustinus
& Leiden
Augustinus
& Leiden
Alhoewel bij Augustinus je studentenleven centraal staat, is er niet alleen plek voor gezelligheid en borrels, maar ook voor je studie. Zo zijn er studie subverenigingen die studiegerelateerde activiteiten organiseren zoals bedrijfsbezoeken, bedrijvendiners, tentamentrainingen en een collegenacht. Naast de studiesubs, zijn er ook andere mogelijkheden om kennis op te doen. Zo kun je deel uitmaken van allerlei commissies, zoals de PresentatieKommissie die de EL CID op Augustinus organiseert of bijvoorbeeld het SIA die elk jaar een reis en culturele activiteiten organiseert. Commissies zijn niet alleen een waardevolle toevoeging aan je CV maar daarnaast ook een leuke manier om nieuwe mede-Augustijnen te leren kennen!
Kom langs op Augustinus en ontdek waarom Augustinus dé vereniging is die van jouw studentenleven, het mooiste studentenleven gaat maken!
<
>